Studiereis naar Kopenhagen – 1 mei


Studiereis naar Kopenhagen – 1 mei

Afgelopen week mocht ik weer datgene doen wat ik het allerliefste doe: REIZEN!! Dit keer had een leerkracht een studiereis georganiseerd naar Kopenhagen, het land van de Viking in Denemarken. Ik studeer pedagogiek en ik leer daarom veel over het jeugdzorgstelsel, over hoe deze in elkaar zit en waarom hij op deze manier is opgebouwd. Het jeugdzorgstelsel is sinds 2015 drastisch veranderd en de Nederlanders hebben wat dat betreft veel afgekeken van het stelsel uit de Scandinavische landen. En precies daarom, was het voor mij een ideale kans om school en reizen met elkaar te kunnen combineren.

Zondagochtend vloog ik samen met een aantal bachelor en masterstudenten naar Kopenhagen, waar we vervolgens ruim twintig kilometer door de stad hebben gewandeld om alle highlights en hotspots te bezoeken. Zo zijn we naar Nyhavn geweest (de bekende straat met de gekleurde huisjes) en hebben we de bekende zeemeermin bezocht. In de avond hebben we samen met alle andere studenten en leerkrachten gegeten, om vervolgens ons bed in te duiken en ons klaar te maken voor de serieuze, maar interessante dagen.

De eerste dag hebben we een Hogeschool bezocht en kregen we informatie over het Deense schoolsysteem. Maar voordat we daar meer informatie over kregen, vertelde een hoogleraar eerst vol trots waarom de Denen op de tweede plaats van de gelukkigste mensen in de wereld zijn geëindigd. De Denen hebben dit onder andere te danken aan de goede economie, het goede zorgsysteem, weinig criminaliteit, veel sociale controle, veel werkgelegenheid, weinig tot geen corruptie en de goede studiemogelijkheden. De Denen krijgen namelijk geld van de overheid om te studeren en deze hoeven zij niet zoals in Nederland terug te betalen doormiddel van een lening.

De tweede dag hebben we een school bezocht die uitgaat van visible learning.  Dit houdt in dat veel leerstof visueel wordt gemaakt. Een aantal kinderen gaven een presentatie over The Pit die in hun schoolsysteem centraal stond. The Pit is een soort dal waar je doorheen moet om tot leren te komen. Ik moest vooral denken aan datgene wat mijn moeder altijd zei: ‘’je gaat altijd één stap achteruit, om vervolgens weer twee stappen vooruit te kunnen’’. Alle kinderen gaven dan ook een wijze les mee: geef nooit op als het even tegenzit. Als iets niet werkt, verander dan de strategie, maar geef niet op. Als je iets echt wilt, dan lukt het je ook!

Kortom, ik heb een fantastische, maar vooral leerzame week gehad! En wie dacht dat de Nederlanders veel konden drinken, de Denen kunnen er ook wat van! Waar de gemiddelde 14 jarige Nederlander 7,9 liter alcohol nuttigt, wint de Deen daar ruimschoots van met maar liefst 9,5 liter!

Liefs,

Chantal

+ There are no comments

Add yours