Programmeren en HTML – 17 oktober


Programmeren en HTML – 17 oktober

HTML is leuk, cool en handig voor de toekomst!

Hoi, ik ben Kristel en ik ben derdejaars student Multimedia Design. Ik vertel jullie vandaag waarom HTML super leuk is, en je geen nerd hoeft te zijn om het te kunnen. Nu denken jullie vast “HTML, mega moeilijk”. Maar niets is minder waar. Ik ga jullie in 5 minuten uitleggen waarom HTML belangrijk is om te kunnen, hoe het in elkaar steekt en wat je er later mee kan.

4 redenen waarom jij HTML wilt kunnen!

Eén van de eerste vragen die bij je opkomt is misschien wel: “Waarom zou ik HTML willen kunnen?”. Laat ik daar nu net het antwoord op hebben! Ik geef je 4 goede redenen:

1. Je kunt professioneler communiceren wanneer je (in de toekomst) het bedrijfsleven binnenstapt!
Steeds meer bedrijven werken online en gebruiken een web browser voor bijna alle communicatie (denk aan e-mail, kalender-apps en projectpagina’s). Met HTML kun je de opmaak van je communicatie pimpen en elementen toevoegen, waardoor je meteen professioneel overkomt. Ik maakte hierdoor meteen een goede indruk tijdens mijn stage.

2. Je kunt zelf websites bewerken!
Het is net zo simpel als het bijwerken van een Word-document. Daar hoef je echt niet per se een webdesigner voor in te huren.

3. Je kunt simpele problemen zelf oplossen!
Er zijn veel HTML tools die codes voor je kunnen schrijven, maar dan ben je afhankelijk van hun mogelijkheden. Kun je zelf codes schrijven, dan plaats je die ene afbeelding precies op de plek waar jij hem wilt hebben. Weg frustraties!

4. Je kunt een supergaaf visueel blog opzetten!
Je hebt maar één regel code nodig om video’s en andere multimedia aan je posts toe te voegen. Ook lay-outs kun je super makkelijk bewerken met HTML. Sinds ik de basiskennis van HTML onder de knie heb, is bloggen ook dubbel zo leuk geworden!

Hoe steekt HTML in elkaar? De must-know termen!

HTML wordt “gesproken” door twee computers:
1. ‘Client’
Deze wordt gebruikt door degene die op het internet surft. Dus de computer waar jij nu naar kijkt.
2. ‘Server’
Dit is de computer die ergens anders staat. Hier staat de website opgeslagen, zodat jij hem met jouw computer kan bezoeken.

Deze termen kom je bij HTML regelmatig tegen, waarin ‘server-side’ aangeeft dat er iets gebeurt bij de server en ‘client-side’ bij de client.

Stel, iemand is op zoek naar studieboeken en jij verkoopt ze. De computer van degene die op zoek is, wordt dan de client. De persoon opent via de client een browser, gaat naar Google, typt in “studieboeken kopen”, klikt op ‘Zoeken’ en (in een perfecte wereld) een link naar jouw website verschijnt bovenin de zoekresultaten.

De persoon klikt op deze link en zijn computer (de client) stuurt vervolgens het verzoek naar de server om de homepagina van jouw website te tonen. De server vindt een bestand met de naam “index.html” of “index.htm” (de standaardnaam van een homepage) en stuurt het naar de client.

Het “index.html” of “index.htm” bestaat uit HTML-codes die jij hebt geschreven en geeft de webpagina in alle glorie (met video’s, afbeeldingen en een toffe lay-out) precies weer zoals jij dat wilt!

Het is helemaal niet zo ingewikkeld zoals je in eerste instantie had gedacht, toch? HTML is gewoon super handig om te kunnen. Het geeft je echt een voorsprong als je later bij een bedrijf komt te werken!

Wil je ook met HTML overweg kunnen? Bij Master IT bieden ze hierin trainingen en cursussen voor zowel studenten, als jonge ondernemers. Binnen een paar uur een HTML pro zijn? Check dan de website!

Liefs,
Gastblogger Kristel

Ps. Wil jij ook gastbloggen voor Studiejunkies? Stuur ons dan even een mailtje via: info@studiejunkies.nl

+ There are no comments

Add yours