Introvert, extravert of ambivert? Ambi…Watte? – 20 februari


Introvert, extravert of ambivert? Ambi…Watte? – 20 februari

In het middelpunt van de belangstelling staan, dat hoeft van mij niet zo. Ik vind het fijner als andere mensen dat doen. Dit betekent echter niet dat ik niet aanwezig ben. Als ik wil en ergens wat vanaf weet praat ik rustig vijf kwartier in een uur. Maar stil zijn en luisteren naar een andere praatgraag? Dat kan ik ook erg goed.

Op kantoor werk ik hard, ben ik serieus en gefocust. Kom ik over als een rustig, misschien soms wel te rustig, persoon. Echter bij familie en vrienden sta ik bekend als een en al drukte en gezelligheid. Vaak denk ik na voordat ik iets zeg of doe, maar het komt ook vaak genoeg voor dat ik er iets uit flap, waar ik later dan weer een beetje spijt van heb. (Iedereen die mij een beetje kent kan dit 100% beamen)

Wanneer iemand vraagt wat ik ga doen in het weekend kan het zijn dat ik helemaal geen plannen heb, of dat mijn hele weekend vol staat met afspraken. Afspreken en dingen doen vind ik gezellig, maar een avondje of weekend alleen? Ook prima! Of ik graag mee ga naar feestjes? Ja natuurlijk, alleen maar leuk! Maar als ik naar huis wil, dan kan niemand me tegen houden en ga ik naar huis. Na dagen drukte en afspraken ben ik ook écht toe aan rust en me-time en zonder ik me af van alles en iedereen.

Maakt mij dit dan introvert of extravert? Ik ben niet extravert, maar zeker ook niet introvert. Wanneer ik deze vraag stelde aan vriendinnen of aan familie konden zij er ook nooit een antwoord op geven. Tot ik afgelopen week op de radio iets heel interessants hoorde. Meteen ging ik hier meer informatie over opzoeken en ik wist het meteen: dat ben ik! Ik ben ambivert oftewel een introvert én extravert in één. Maakt mij dit nou extra bijzonder of speciaal? Nee, helemaal niet. Maar niemand hoeft mij nog wat uit te leggen want alles is gevallen en wel op z’n plek.

Liefs,

Kirsten

 

Ps. Benieuwd of jij ook een ambivert persoon bent? Hieronder vind je een aantal kenmerken, wie weet herken jij jezelf hier ook in:

  • Je houdt ervan om onder de mensen te zijn, maar alleen zijn vind je ook fijn. Het ligt aan de situatie
  • Je past je aan je gesprekspartner aan. Een stil iemand tegenover je? Dan praat je veel. Een drukker iemand tegenover je? Dan blijf je liever stil.
  • Je gaat graag zowel met extraverte als introverte mensen om.
  • Ene moment wil je graag naar feestjes, andere moment wil je helemaal niks en blijf je liever thuis
  • Je vindt het moeilijk om voor jezelf op te komen (je kan het wel, en dat weet je maar je vindt het wel lastig)
  • Je observeert jezelf en vraagt jezelf soms af hoe het met je gaat en waarom je bepaalde dingen wel/niet doet.
  • Het ene moment ben je erg bezig met wat andere mensen van je denken of vinden, maar het volgende moment kan het je totaal niks schelen.

+ There are no comments

Add yours