Pedagogiek studente Chantal en haar minor – 30 januari


Pedagogiek studente Chantal en haar minor – 30 januari

Een pedagogiek studente en haar minor

De laatste week van de tentamenweek is alweer aangebroken en dat betekent dat ik alweer bijna aan mijn minor ga beginnen. Minor (‘’mijnor’’), (‘’mienor’’) oftwel, het keuzeonderwijs binnen een opleiding. Nadat ik twee jaar de basiskennis van de opleiding pedagogiek heb meegekregen, is het nu tijd om er een eigen draai aan te geven. Volgens de Universiteit van Leiden is een minor ‘’een samenhangend pakket van vakken met een omvang van 30 studiepunten. Daarmee kunnen studenten hun kennis, inzicht, vaardigheden en ervaringen verbreden en hun talenten optimaal ontplooien’’.

In mijn omgeving is een minor iets waar veel studenten naar uit kijken. Ondanks dat de meeste studenten een opleiding volgen omdat zij het leuk vinden, is het toch extra leuk om je kennis te kunnen verbreden naar iets waar jouw passie ligt.

Mijn zoektocht naar een minor die bij mij paste, waar mijn hart sneller van ging kloppen, maar vooral een waar ik al lange tijd van te voren naar uit kon kijken, was begonnen. De een kiest voor een verdiepende minor waarin je je verder gaat specialiseren in je eigen beroepsprofiel en de ander kiest voor een verbredende minor waarin je je beroepscompetenties in een bredere context ontwikkelt.

Door de vele veranderingen in de jeugdzorg, heeft mijn opleiding ervoor gezorgd dat ik, als pedagogiekstudente, een verplichte minor moet volgen, waardoor ik een aantekening krijg, zodat ik binnen de jeugdzorg werkzaam kan zijn. Aan de ene kant een super groot pluspunt, maar aan de andere kant, zat dit wel de minor die ik heel graag wilde volgen in de weg: werken in ontwikkelingslanden. De kennis die ik de afgelopen jaar heb opgedaan, wilde ik graag overbrengen aan mensen in ontwikkelingslanden. Daarnaast ben ik niet vies van reizen en vond ik dit een uitstekende combinatie om Nederland eventjes te kunnen verlaten. Omdat ik mijzelf niet zo zeer werkzaam zie binnen de jeugdzorg, heb ik er alles aan gedaan om toch die minor te kunnen volgen. Dé minor waar ik al maanden van te voren naar uit zou kijken, waar ik een grijns van oor tot oor van krijg als ik er alleen al aan denk en waarvan ik denk, dat deze minor het beste bij mij, Chantal past.

Helaas, was het door bepaalde regeltjes niet gelukt om een minor op een andere hogeschool te volgen, dus moest ik een keuze maken tussen de minoren die mijn eigen school aanbood. Aankomende week start ik dan ook met de vakken: passend onderwijs, gezinsondersteuning en psycho-educatie. Het meeste kijk ik uit naar het vak psycho-educatie. Ik heb er in ieder geval zin in!

 

Hele fijne week allemaal!

Liefs,

Chantal

Pedagogiek student Chantal

+ There are no comments

Add yours