20 weken op het hbo – 13 februari


20 weken op het hbo – 13 februari

Twintig weken geleden ben ik gestart met de opleiding Communicatie. In mijn eerste artikel beschreef ik welke opleiding ik momenteel volg. In het artikel: ”Eerste weken op het Hbo” kan je lezen hoe de eerste weken van mijn studie verliepen.
Twintig weken na deze eerste week gaat de tijd soms veel te snel voorbij en zitten er letterlijk te weinig uren in een dag. Ik weet inmiddels precies hoe ik het beste mijn tentamens kan leren en hoe ik alles in moet plannen.

Ik krijg van vele in mijn omgeving altijd de vraag of het hbo niet veel zwaarder is dan het mbo (ik heb namelijk voordat ik aan deze studie begon twee mbo opleidingen afgerond). De antwoord op deze vraag is nee. Ik vind het hbo zeker niet moeilijker dan het mbo. Het enige grote verschil voor mij is dat ik nu meer tijd moet besteden aan school buiten mijn contacturen op school om. Ik ben thuis heel veel bezig met het voorbereiden van lessen, dit doe ik door hoofdstukken te lezen en het maken van een samenvatting over de behandelde hoofdstukken, zodat ik richting het tentamen mijn samenvatting maak in plaats van twee weken voor het tentamen. Maar moeilijker vind ik het zeker niet. Naast dat ik meer tijd besteed thuis aan school en ik mijn gemaakte planning aanhoud, speelt de inhoud van de opleiding ook een grote rol. Ik vind de opleiding inhoudelijk heel interessant. Ik denk dat als ik een andere opleiding had gekozen ik het misschien niet zo leuk had gevonden als communicatie, omdat inhoudelijk de studie precies is wat ik leuk vind. Natuurlijk doe ik ook nog leuke dingen naast mijn studie en gaan mijn vrije uren niet alleen maar op aan studeren.

20 weken op het HBO

Tot nu toe heb ik alle vakken in één keer gehaald en ben ik supertrots op wat ik tot nu toe heb bereikt. Ik zit al op de helft van het propedeuse jaar, dus nog 20 weken er tegenaan en hopelijk kan ik dan een artikel plaatsen met de titel ”Ik heb mijn propedeuse gehaald!”. Tot die tijd hou ik jullie op de hoogte.

Kenmerken van het hbo

Helaas zijn er natuurlijk ook minder leuke dingen op het hbo. Op het mbo of op het voortgezet onderwijs hoefde je bijvoorbeeld maar een week op je cijfer te wachten van een proefwerk/tentamen. Nou, op het hbo denken ze hier wel eventjes anders over. Ze hebben namelijk maximaal vijftien werkdagen (drie weken) de tijd om de tentamens of portfolio’s na te kijken en een cijfer te geven.

Ook is je rooster iedere week anders, soms heel chill, maar ook heel irritant. Hierdoor heb je geen vast ritme en begin je de ene week soms heel vraag en de andere week weer midden op de dag. Werk inplannen is dan soms heel irritant, want niet iedere baas is zo flexibel.

Projectgroepen is iets waarmee je het hele jaar mee te maken krijgt. Dan ga je ook zeker ervaren dat samenwerken niet altijd leuk is. Je moet er uiteindelijk samen voor zorgen dat je het met een voldoende afsluit en drie studiepunten behaald. Sommige van je projectgroep zullen misschien niet zoveel werk doen en weinig in de lessen aanwezig zijn, maak daarom ook goede werkafspraken (klinkt misschien een beetje kinderachtig), wanneer iemand zich er niet aan houdt is het absoluut niet raar om een waarschuwing te geven en misschien wel te zeggen dat hij/zij de projectgroep moet verlaten. Want straks zijn jij en je teamleden de drie studiepunten aan het verdienen voor iemand die niks doet in je projectgroep.

Wil jij nog meer lezen van mij? Klik dan hier.
Liefs,

Mendie

studiejunkie mendie

+ There are no comments

Add yours